Procesy Technologii Żywności
Nazwa Uczelni:
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Nazwa jednostki realizującej projekt (wydział, jednostka):
Instytut Technologii Żywności i Gastronomii
Opis imprezy:
Prezentacja nowoczesnego wyposażenia laboratoriów oraz oferty edukacyjnej Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP w Łomży.
Na stoisku przeprowadzony zostanie w skali laboratoryjnej pierwszy etap produkcji piwa czyli produkcja brzeczki z użyciem kotła zacierno-warzelnego Speidel Braumeister. Ponadto omówione zostaną pozostałe etapy produkcji piwa.
Zaprezentowane zostaną także technologie produktów tradycyjnych:
- proces technologiczny produkcji twarogu z wykorzystaniem wanny serowarskiej oraz prasy do formowania kostek produktu,
- proces technologiczny produkcji masła z wykorzystaniem maselnicy.
Na stoisku będzie zobaczyć można wybrane urządzenia stanowiące wyposażenie Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP w Łomży:
- suszarnia fluidalna,
- model alembika,
- kocioł zacierno-warzelny Speidel Braumeister, śrutownik do słodu,
- wanna serowarska,
- prasa do twarogu.